11.6.07

"Προωθώντας την αναπτυξιακή εταιρική σχέση υπαίθρου και πόλης - Το παράδειγμα της Βέροιας"

Οι Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγιναν από την περασμένη Πέμπτη ως και το Σάββατο το σημείο συνάντησης και σύσφιξης των σχέσεων των νεοεκλεγέντων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ημαθίας. Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία - πρόσκληση που απηύθυνε ο συμπολίτης μας Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπαστάμκος σε όλους του αιρετούς εκπροσώπους των κατοίκων της Ημαθίας να επισκεφθούν την πρωτεύουσα του Βελγίου προκειμένου να έρθουν σε επαφή με Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά και ταξίδεψαν μαζί με τις συζύγους τους ο Νομάρχης κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βεροίας κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου κ. Απόστολος Νεστορόπουλος, ο Δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Αντιγονιδών κ. Γρηγόρης Στεργιόπουλος, ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος, ο Δήμαρχος Μελίκης κ. Κώστας Καρέλης, ο Δήμαρχος Δοβρά κ. Χρήστος Τσιούντας, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Χαράλαμπος Γκιόνογλου, ο Δήμαρχος Μακεδονίδος κ. Γιάννης Δάλλας καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βεργίνας κ. Χρήστος Κοντογουλίδης, ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αντώνης Χατζόπουλος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Ηλία Φωτιάδη κ. Δημήτρης Ντόντης και το μέλος της ΝΟΔΕ κ. Γιώργος Τζίλας. Την αποστολή συνόδευσαν επίσης ο εκδότης της Εφημερίδας ΛΑΟΣ κ. Μιχάλης Πατσίκας και ο δημοσιογράφος κ. Ευριπίδης Δελιγιώργης.

Κατά την τριήμερη επίσκεψη τους στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ο Νομάρχης και οι Δήμαρχοι συμμετείχαν σε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων που οργανώθηκαν από τον Ημαθιώτη Ευρωβουλευτή και επικεντρώθηκαν σε δύο καίριους, για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ημαθίας, τομείς: την περιφερειακή και την αγροτική πολιτική της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημερίδας αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς, με τον κ. Παπαστάμκο και, κατά σειρά, με τον Γερμανό Ευρωβουλευτή ελληνικής καταγωγής κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιώργο Κολυβά.Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κτίριο που συστεγάζονται τα γραφεία των 27 Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Επίτροπο κ. Μάρκο Κυπριανού, αρμόδιο για θέματα υγείας. Ο Κύπριος Επίτροπος, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη του Δήμου Βεροίας, παρουσίασε τις στρατηγικές αιχμής του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά θέματα όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατάχρησης του αλκοόλ, το φαινόμενο της παχυσαρκίας κ.ά.

Στης δεύτερη ημερίδα που έλαβε χώρα σε αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρευρέθησαν από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής επιτροπής ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής κ. Νικηφόρος Σιβένας και ο σύμβουλος κ. Μιχάλης Καστρινός. Η τύχη του ροδακίνου, του βαμβακιού, των τεύτλων και των συνεταιριστικών αγροτικών ενώσεων τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των ομιλητών και του Νομάρχη και των Δημάρχων, με αναφορές στα επιτυχημένα μοντέλα που ακολουθούν στο τομέα παραγωγής και προώθησης γεωργικών προϊόντων η Δανία, η Ολλανδία και η Ισπανία.


Tο κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν εξαιρετικό, πολύ φιλικό και απαλλαγμένο από μικροκομματικές και τοπικιστικές αγκυλώσεις. Άπαντες οι παριστάμενοι συμφώνησαν με την άποψη του κ. Παπαστάμκου ότι το κοινό καλό των πολιτών της Ημαθίας προστάζει τη συνεργασία και τη συνέργεια των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού και δεσμεύτηκαν να δώσουν συνέχεια στην πρωτοβουλία αυτή σύντομα στην Ημαθία.