13.11.07

"Μην μας ξεχάσετε. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα": Είκοσι μαθητές του Λυκείου της Ζαχάρως επισκέπτονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


"Στην Ζαχάρω δεν βλέπεις πλέον πεσμένα φύλλα από τα δένδρα, όλα έχουν καεί". Η 17χρονη Τζένη, διακεκριμένη αθλήτρια του θαλάσσιου σκι, μονολογούσε κοιτάζοντας τους δρόμους των Βρυξελλών μέσα από το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή των μαθητών της Ζαχάρως από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Βελγίου στο ξενοδοχείο που θα κατέλυε για τρία βράδια.

Είκοσι μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης του ενιαίου Λυκείου Ζαχάρως, μαζί με τις καθηγήτριές τους κ. Βλάμη και κ. Νικολή, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω τους για τρία εικοσιτετράωρα, τις νωπές μνήμες τους από την ανθρώπινη και περιβαλλοντική τραγωδία που βίωσε ο Νομός τους το περασμένο καλοκαίρι.

Κάτοχοι όλοι πτυχίου άριστης γνώσης τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας, οι μαθητές κέρδισαν και εξέπληξαν με την ευγένεια, την ευστροφία και τις γνώσεις τους. Το βεβαρημένο πρόγραμμα της επομένης ημέρας δεν επέτρεψε παρεκβάσεις: ένα σύντομο βραδινό γεύμα γνωριμίας έδωσε την ευκαιρία στους 17χρονους μαθητές να εγκλιματιστούν στο κρύο και βροχερό κλίμα των Βρυξελλών, που φάνταζε τελείως εξωτικό σε σύγκριση με τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή ενός από τα ομορφότερα θερινά θέρετρα της χώρας μας, της περιοχής της λίμνης του Καΐάφα. Από το πρώτο βράδυ τα παιδιά εκδήλωσαν με κεκτημένη αγωνία τις δραματικές στιγμές που έζησαν τα ίδια και οι οικογένειες τους προσπαθώντας να σώσουν ζωές και περιουσίες. "Ο πατέρας μου έκοψε 4 δένδρα και τα καταφέραμε", είπε η Δήμητρα, ενώ η Μαίρη θυμόταν ότι η "φωτιά πέρασε μέσα από το σπίτι μας, αλλά ευτυχώς εμείς δεν πάθαμε τίποτε".

Η επόμενη μέρα προέβλεπε πολύ πρωινό ξύπνημα, για την μικρή όμως Δήμητρα από τους Ταξιάρχες δεν είχε καμία διαφορά καθώς "κάθε μέρα ξυπνάω στις 7 για να είμαι στο σχολείο εγκαίρως". Όλοι οι μαθητές ήταν στην ώρα τους προκειμένου να συναντήσουν για είκοσι λεπτά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς - Γκερτ Πέτερινγκ. Ο Γερμανός Πρόεδρος, γνωστός για τα έντονα φιλελληνικά του αισθήματα, αποδέχθηκε με συγκίνηση την πρόσκληση να συναντήσει τους μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρακάμπτοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις του και εκκινώντας το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα του από τις 8.30 το πρωί.

Το αρχικό άγχος και η αμηχανία των μαθητών, διαδέχθηκε ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός που προκάλεσε η συγκινητική και θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξε ο Πρόεδρος Πέτερινγκ. "Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών που αντιμετώπισε η περιοχή σας το καλοκαίρι", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτερινγκ εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ιδίου και των συναδέλφων του Ευρωβουλευτών προς τους πληγέντες Έλληνες πολίτες και την Ελληνική Πολιτεία για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που συντελέσθηκαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο εξαιτίας των πυρκαγιών. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος μίλησε στους μαθητές στην αγγλική χωρίς τη χρήση διερμηνείας.

Η Χριστίνα, μιλώντας με άψογη βρετανική προφορά, ευχαρίστησε τον κ. Πέτερινγκ για την τιμή και για τον χρόνο που αφιέρωσε στην ίδια και τους συμμαθητές της λέγοντας ότι "συγγενείς μας έχασαν την ζωή τους, η απώλεια σε ζώα και δένδρα είναι απίστευτη, η Ζαχάρω δεν είναι πλέον το μέρος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Σας παρακαλώ εσάς και τους συναδέλφους να μην μας ξεχάσετε. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για μας."
Εν συνέχεια η Μαρίνα (μία από τις δύο μαθήτριες με καταγωγή από την γειτονική Αλβανία)
έδωσε στον κ. Πέτερινγκ ένα αναμνηστικό βιβλίο - δώρο για την Αρχαία Ολυμπία, λέγοντας πολύ χαριτωμένα "τώρα, λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας βοήθεια". Τελευταία απηύθυνε χαιρετισμό στα Γερμανικά προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευγενία, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του τελευταίου: "πώς να μην αγαπήσει κανείς αυτά τα παιδιά", μονολόγησε ο κ. Πέτερινγκ αποχαιρετώντας τους μαθητές.

Το πρόγραμμα των μαθητών για το υπόλοιπο της ημέρας περιλάμβανε παρακολούθηση του Φόρουμ "Αγορά" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήσεις με Έλληνες Ευρωβουλευτές, ενημέρωση από την Ελληνίδα καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Σχολείου των Βρυξελλών κ. Ζαφειρίου και ξενάγηση στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον κ. Καϊλή. Ιδιαιτέρως συγκινητικό ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μαθητών με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή κ. Δημητρίου, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια του στους μαθητές και τις οικογένειες τους για τα τραγικά συμβάντα του καλοκαιριού στην Ηλεία.

Το βράδυ, τα παιδιά απελευθερωμένα από το βάρος του "εκπαιδευτικού" μέρους της επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες, γευμάτισαν σε παραδοσιακό βελγικό εστιατόριο κοντά στην Γρκαν Πλάς και στη συνέχεια, ως ανταμοιβή για την άψογη συμπεριφορά τους, συνοδεύθηκαν από την καθηγήτριά τους κ. Νικολή σε στέκι νεολαίας.

Η τελευταία ημέρα στο Βέλγιο προέβλεπε επίσκεψη στη γραφική πόλη της Μπρυζ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στα κανάλια της πόλης με καραβάκι και ψώνισαν τα τελευταία αναμνηστικά τους από την χώρα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το αεροδρόμιο δεν υπήρχε επιθυμία για πολλές κουβέντες. Ο κάμεραμαν Μάκης, η γλυκιά Αλεξία, η καλή μαγείρισσα Στέλλα, ο λιγομίλητος Αγησίλαος, η αθόρυβη Χριστίνα, η καλοβαλμένη Δήμητρα από τους Ταξιάρχες, η ιδιαίτερη Μαρία, ο γίγαντας Πάνος, η φιλικότατη Δήμητρα, ο σημαιοφόρος Δημήτρης, η σκιέρ Τζένη, η λαλίστατη Ευγενία, ο πνευματώδης Δημήτρης, οι ακούραστες στο χορό Ερμίρα και Μαρίνα, η εντυπωσιακή Χριστίνα, ο χαλαρός Ρήγας, ο ευγενής Μάριος, η εξωστρεφής Αφροδίτη, και η ήρεμη Αγγελική αποχαιρέτισαν τις Βρυξέλλες αφήνοντας με το χαμόγελό και την αισιοδοξία τους ένα μήνυμα με αποδέκτες όλους όσοι συγκλονισμένοι παρακολουθήσαμε τις τραγικές ημέρες των πυρκαγιών στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Μεσσηνία, στην Πάρνηθα, την Εύβοια και όλα τα πυροπαθή μέρη της Ελλάδας: δίπλα στα καμμένα δένδρα, στις κατεστραμμένες περιουσίες, στους τάφους των χαμένων ζωών, φυτρώνει ήδη πυκνή βλάστηση...