20.6.08

Απαγορευτικό από τους ευρωβουλευτές για τα σφάγια πουλερικών τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με 4 αντιμικροβιακές ουσίες

Βρυξέλλες- Κόκκινο φως με την ετικέτα των «ανεπιθύμητων» διάλεξαν σήμερα οι ευρωβουλευτές για τα «χλωριωμένα κοτόπουλα». Πρόκειται για τα σφάγια πουλερικών τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με 4 αντιμικροβιακές ουσίες για την εξάλειψη της επιφανειακής μόλυνσης. Με σημαντική πλειοψηφία 526 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 11 αποχές οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλαν από κοινού ευρωβουλευτές από τις έξι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες. Το ψήφισμα συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΝ) και ο Αδάμος Αδάμου (ΑΚΕΛ). Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η τυχόν έγκριση των τεσσάρων αντιμικροβιακών μεθόδων σε πουλερικά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση θα αποτελούσε «σοβαρή απειλή για τα κοινοτικά πρότυπα και προδιαγραφές και πλήγμα απέναντι στις προσπάθειες που κατέβαλε ο κλάδος των πουλερικών, προκειμένου να μειώσει τα ποσοστά βακτηριακής μόλυνσης εντός της Ε.Ε.».

Τονίζουν, επίσης, το «ιδιαίτερα αρνητικό πλήγμα στην οικεία κοινοτική πολιτική και στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά την προβολή των υψηλών προδιαγραφών διατροφικής ασφάλειας και υγιεινής». Ως εκ τούτου οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να απορρίψει σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητά να τροποποιηθεί ο ισχύων Κανονισμός του Συμβουλίου (22 -10-2007) για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης γεωργικών αγορών. Με την τροποποίηση η Επιτροπή επιδιώκει να επιτραπεί η εμπορία τέτοιου κρέατος που έχει υποστεί αντιμικροβιακή επεξεργασία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν επίσης ότι μια τέτοια τροποποίηση «ανταποκρίνεται στο αίτημα των ΗΠΑ να επιτραπεί η εισαγωγή στην Ε.Ε. αμερικανικών πουλερικών επεξεργασμένων με χημικές ουσίες».

Σημειώνουμε άλλωστε ότι στις αρχές του μήνα τα διεθνή μέντια προέβαλαν τα σκληρά επεισόδια που προκλήθηκαν με τους πτηνοτρόφους στη Νότια Κορέα ύστερα από την αιφνίδια απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις εισαγωγές μη χλωριωμένων κορεατικών κοτόπουλων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γεώργιος Παπαστάμκος, με παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Ως γνωστόν, η πρόταση της Κομισιόν εκφράζει τη δέσμευσή της έναντι της αμερικανικής πλευράς στο πλαίσιο του Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου». O κ. Παπαστάμκος σημείωσε ότι τάσσεται κατ' αρχήν υπέρ της εξομάλυνσης των διαφορών της Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους. «Δεν μπορούμε όμως, είπε, σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε λύσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και αλλοιώνουν το ευρωπαϊκό διατροφικό μοντέλο».

Για τον Έλληνα ευρωβουλευτή αυτό θα πρέπει να ισχύει τόσο για την περίπτωση των χλωριωμένων πουλερικών όσο και για την εκκρεμή ευρω-ατλαντική διαφορά ενώπιον του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ως προς την εισαγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. «Η Ένωση οφείλει να αντισταθεί σθεναρά στις πιέσεις εμπορικών της εταίρων για αποψίλωση των ευρωπαϊκών αυστηρών κανόνων ασφάλειας, υγιεινής και ποιότητας των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται εξίσου στα εντός Ε.Ε. παραγόμενα προϊόντα, αλλά και στα εισαγόμενα προϊόντα», κατέληξε ο κ. Παπαστάμκος.

(Πηγή: www.greekinsight.gr)