6.2.07

Συμπροεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΠΓΔΜ: 2,5 χρόνια παραγωγικής και γόνιμης συνεργασίας

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ΠΓΔΜ αποτελεί ιστορική πρόκληση για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας αυτής. Αποτελεί όμως και στρατηγικό στόχο της ΕΕ, διότι έτσι διασφαλίζεται η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ακριβώς τα ζητήματα αυτά τα οποία προωθεί και η Ελλάς, διότι έτσι διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ειρήνης, δημοκρατίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ, στην οποία διετέλεσα αιρετός πρόεδρος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί 2,5 έτη, παρήγαγε καθ’ ομολογίαν όλων των συμπραττομένων μερών θετικό έργο. Οι δύο συναντήσεις της Επιτροπής που έγιναν στα Σκόπια και στις Βρυξέλλες κατέληξαν στην υιοθέτηση Κοινών Δηλώσεων.

Στις Κοινές Δηλώσεις αντικατοπτρίζεται η γενναιόδωρη εκτίμηση -σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν- να ενισχυθούν περαιτέρω οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο και να επιβραβευθεί η μέχρι τώρα πορεία της.

Ως συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εργάστηκα καταρχάς να υπάρξει καθ’ όλη την διάρκεια των συνεδριάσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης. Επίσης, με την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια η Επιτροπή προσπάθησε να επιτελέσει το έργο της στον καθορισμένο χρόνο. Εύλογο είναι, αφού επί του ζητήματος της ονομασίας, οι θέσεις των μελών της Επιτροπής ήταν διιστάμενες, να δημιουργηθεί προς στιγμήν αντιπαράθεση, τόσο από μερίδα Ευρωβουλευτών, όσο και από μερίδα διπλωματικών εκπροσώπων της ΠΓΔΜ. Τον αποπροσανατολισμό από την ουσία των συνομιλιών, υπό το πρόσχημα της ονομασίας του εν λόγω κράτους, ανέλαβαν εργολαβικώς στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την προσπάθεια μείωσης του έργου της Επιτροπής και την χρήση της αντιπαράθεσης περί την ονομασία για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση και την επικέντρωση των σχολίων μίας έγκριτης ελληνικής εφημερίδας στο ζήτημα αυτό, δίνοντας ταυτόχρονα στρεβλή εικόνα των εργασιών της Επιτροπής. Εν τέλει, το να επιμένει κανείς, σε μια τυπική ευρωπαϊκή διαδικασία, να αναφέρεται μία χώρα με την επίσημη διεθνή της ονομασία δεν είναι εθνική "ελληνική" υπόθεση, αλλά μία ελάχιστη ευρωπαϊκή θεσμική υποχρέωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατ' επανάληψιν επιβεβαιώσει σε επίσημα έγγραφά του (Ψηφίσματα, Γνωμοδοτήσεις, Ανακοινώσεις) την προσήλωση και συμμόρφωσή του στη χρήση του ονόματος με το οποίο έχει γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σε απαντητική επιστολή προς τον Πρέσβη της ΠΓΔΜ, την οποία μου κοινοποίησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Poettering -τότε με την ιδιότητα του προέδρου της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών (βλ. ολόκληρο το κείμενο της επιστολής παρακάτω)- συμβούλευε τον Πρέσβη των Σκοπίων στην ΕΕ "να μην επιτραπεί να γίνει αυτό το θέμα (βλ. ονομασία της ΠΓΔΜ) αντικείμενο κομματικών πολιτικών διαμαχών εντός του Κοινοβουλίου". Παραπέμπει μάλιστα στο ψήφισμα του ΕΚ της 14ης Απριλίου 2005 (για το καθεστώς της περιφερειακής ενσωμάτωσης στα Δυτικά Βαλκάνια) όπου "επανειλημμένως χρησιμοποιεί τον 'η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας' ή 'ΠΓΔΜ' (...). Επομένως δεν βλέπω τον λόγο να αντιτίθεστε στη θέση του συναδέλφου μου κ. Γιώργου Παπαστάμκου". Σημειωτέον ότι η εν λόγω επιστολή του Πρέσβη της ΠΓΔΜ με αποδέκτη, μεταξύ άλλων, τον κ. Poettering είχε αποσταλεί (!!!) πριν τη σύγκληση της Αντιπροσωπείας του ΕΚ. Επ΄ αυτού σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και νυν διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού των Σκοπίων, πληροφορήθηκα ότι η εν λόγω επιστολή δεν ήταν προϊόν δικής του διπλωματικής ενέργειας, αλλά εντολή της κυβέρνησης της χώρας του.

[ Ολόκληρο το κείμενο της απαντητικής επιστολής του κ. κ. Poettering προς τον Πρέσβη των Σκοπίων:

Κ. Sasko Stefkov
Πρέσβη
Επικεφαλής της Αποστολής
Αποστολή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής
Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ

Βρυξέλλες, 08 Δεκεμβρίου 2005

Αγαπητέ Πρέσβη

Σας ευχαριστώ για την επιστολή της 2 Δεκεμβρίου που απευθύνεται επίσης στον Πρόεδρο Borrell.

Έλαβα προσεκτικά υπόψη για λογαριασμό σας τη συνάντηση προετοιμασίας που έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου 2005 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως γνωρίζετε, στο πρόσφατό του ψήφισμα της 14ης Απριλίου 2005 (για το καθεστώς της περιφερειακής ενσωμάτωσης στα Δυτικά Βαλκάνια), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετώπισε μεταξύ άλλων και την κατάσταση στην ΠΓΔΜ (παράγραφοι 36-43). Το Ψήφισμα αυτό, το οποίο εγκρίθηκε με 431 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 31 αποχές, επανειλημμένως χρησιμοποιεί τον όρο "η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "ΠΓΔΜ" όταν αναφέρεται στο κράτος σας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τις τα όργανα χρησιμοποιούν τις ονομασίες "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "ΠΓΔΜ". Επομένως δεν βλέπω τον λόγο να αντιτίθεστε στην θέση του συναδέλφου μου κ. Γεωργίου Παπαστάμκου και επίσης συμβουλεύω να μην επιτραπεί να γίνει αυτό το θέμα αντικείμενο κομματικών πολιτικών διαμαχών εντός του Κοινοβουλίου".

Εντούτοις, θα είναι απογοητευτικό αν οι διαφορετικές απόψεις επί του θέματος εμποδίσουν την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δυο μερών. Με ικανοποίηση όμως πληροφορούμαι ότι στο τέλος της Συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εκδόθηκε δήλωσε από την Προεδρεία στην οποία υπογραμμίζεται η καλή ατμόσφαιρα της Συνάντησης και αναφέρεται ότι, με γενική καλύτερη κατανόηση δια της αυξημένης αναγνώρισης των διαδικασιών, η Συνάντηση είχε επιτυχία και όλα τα μέλη των Αντιπροσωπειών προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση της ΜΚΕ στα Σκόπια".

Ελπίζω, ότι με αυτό το πνεύμα, μια καλή συνεργασία θα είναι εφικτή στο μέλλον

Ειλικρινώς,

Hans Gert Poettering
]



Σχετικά με την προκλητική στάση του σκοπιανού διπλωμάτη ενημερώθηκε και με επιστολή μου και ο τότε Πρόεδρος του ΕΚ κ. Borrell.

[Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2005

Α.Ε.
κ. Josep Borrell Fontelles
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας επισημάνω ένα γεγονός που έλαβε χώρα κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.

Η Αντιπροσωπεία μας προσκάλεσε τον επικεφαλής της Αποστολής της ΠΓΔΜ στην ΕΕ να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ και τις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς και εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει τις σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και ΕΕ. Κατά την εναρκτήρια ομιλία μου θεώρησα απαραίτητο, προκειμένου να αποφύγω εκ των προτέρων κάθε είδους συζήτηση περί του θέματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, να υπενθυμίσω στους προσκεκλημένους μας και στα Μέλη της Αντιπροσωπείας ότι κάθε αναφορά στην εν λόγω χώρα θα πρέπει να γίνεται μόνο με την χρήση του ονόματος που επισήμως έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Ωστόσο, κάποια Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο επικεφαλής της Αποστολής της ΠΓΔΜ στην ΕΕ δεν σεβάστηκαν την έκκλησή μου. Όχι μόνο εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή της συγκεκριμένης διαδικασίας, αλλά παραβίασαν και το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θεωρείσθε το παρόν γράμμα ως ιεραρχική και θεσμική αναφορά στην ιδιότητά σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, Ευρωβουλευτής
Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ]


Επίσης, στο ζήτημα παρενέβη και η Παμμακεδονική Ένωση με επιστολή προς τον τέως Πρόεδρο του ΕΚ κ. Borrell.

[Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

December 7, 2005

Josep Borrell Fontelles
President of the European Parliament
Brussels, Belgium

Honorable President of the European Parliament,

The members of the Pan-Macedonian Association USA, whose origins derive from Hellenic Macedonia, wish to offer our support to Dr. George Papastamkos, Chairman of the Joint Parliamentary Committee on former Yugoslav Republic of Macedonia and the European Union, in regards with his position during the speech of FYROM Ambassador to the European Union, Mr. Sasko Stefkov.

Honorable President,

Most of our members, in addition to their US citizenship, and since our country allows dual citizenship, are also Greek citizens and as such also citizens of the EU. Therefore this issue is of prominent importance to us. We would suggest that the Parliament Members should be instructed to respect the international law of the UN Interim Agreement and until Greece and her northern neighbor accept a mutual name, this State will be called The former Yugoslav Republic of Macedonia in any Organization, Union, or State. It was the Ambassador himself who did not respect the international law and repeatedly referred to The FYROM as “Macedonia”. Also the Members of the Parliament should show solidarity with a member state of the Commission, a fundamental principle of the European integration.

The EU Parliament and the Council of Europe must also make clear to ALL official delegates of The FYROM, regardless of their position, including the President of that country, that when they make speeches they have to abide with the decision that their country's name IS the former Yugoslav Republic of Macedonia, and not “Republic of Macedonia”. If they keep referring to their country as “Republic of Macedonia” they automatically violate the Interim Agreement under which they have accepted to enter the EU.

Thank you for your consideration.

Respectfully,

Panos D. Spiliakos Theodore Toskos Nina Gatzoulis
Supreme President Supreme Secretary Supreme Vice President

Cc Dr. George Papastamkos, Chairman of the Joint Parliamentary Committee on FYROM and the European Union
.]

Στο θέμα υπήρξαν αναφορές στις εφημερίδες

1. Απογευματινή 14/12/2005 με τίτλο:

Σύννεφα πάνω από τα Σκόπια. Ένα ενδιαφέρον e-mail έλαβε προχθές ο πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου-πΓΔΜ, ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Παπαστάμκος. Ο πρόεδρος της σκοπιανής αντιπροσωπείας του έγραψε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος είναι δυνατή αλλά «εξαρτάται από εμάς» (τους Σκοπιανούς δηλαδή). Του εξέφρασε, επίσης, την ειλικρινή βούλησή του να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των διεθνών θεμάτων με «διαφορετικό τρόπο». Οι γείτονές μας, μετά το σοκ που τους προκάλεσαν οι Γάλλοι, κατάλαβαν, ίσως αργά, ότι πρέπει να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους μαζί μας, καθώς πιο καλό σύμμαχο δεν θα βρουν. Προσθέστε και αυτό που είπε χθες βράδυ στον Αλέξη Παπαχελά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς (η αναγνώριση σε πολυμερές επίπεδο είναι άλλο θέμα) και θα καταλάβετε ότι μαζεύονται σύννεφα πάνω από τα Σκόπια.]

και 2. "Παρασκευή + 13 " στις 09/12/2005 με τίτλο:
Τίτλο τιμής για τον Γ. Παπαστάμκο. Θα πρέπει να θεωρεί ως τίτλο τιμής της επίθεσης που δέχθηκε ενορχηστρωμένα από όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος, για τη στάση του κατά την ακρόαση του πρέσβη των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, κ. Στέφκοβ, στην προκαταρκτική σύσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ. Ο κ. Παπαστάμκος, που είναι και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – ΠΓΔΜ, κάθε φορά που ο Σκοπιανός πρέσβης αναφερόταν στην «Δημοκρατία Μακεδονίας», όπως αποκαλούσε τη χώρα του, τον διέκοπτε, υπενθυμίζοντας του ότι η ονομασία την οποία η χώρα αυτή πρέπει να χρησιμοποιεί, με βάση την ενδιάμεση συμφωνία και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας», και ότι η χρήση κάθε άλλης ονομασίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Κατόπιν αυτού, ο Στέφκοβ αποχώρησε χολωμένος από τη συνεδρίαση, και σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από όλα σχεδόν τα σκοπιανά ΜΜΕ και κυρίως από τις εφημερίδες «Ντνέβνικ», «Ούτρινσκι Βέσνικ» και «Βρέμε» καθώς και από τηλεοπτικό κανάλι Κάναλ 6, χαρακτήρισε τη στάση του κ. Παπαστάμκου ως «ανήκουστη, σκανδαλώδη και πρωτοφανή για έναν ευρωβουλευτή». Μάλλον πρωτοφανής και σκανδαλώδης είναι η στάση ολόκληρης της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, που επιμένει στην πλαστογράφηση της ιστορίας, στην ενθάρρυνση των υπερεθνικιστικών εκείνων στοιχείων που θέλουν τα όρια του κράτους των Σκοπίων να φτάνουν μέχρι τον… Όλυμπο, καθώς και στη χρησιμοποίηση μιας ονομασίας που είναι συνδεδεμένη 3.000 χρόνια τώρα με την ιστορία της Ελλάδος.»]

Οι εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ το καλοκαίρι του περασμένου έτους ανέβαλαν την πραγματοποίηση νέας συνάντησης εντός του 2006. Οι διεργασίες για το σχηματισμό της νέας αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπήρξαν εξαιρετικά χρονοβόρες, παρά το γεγονός ότι δύο φορές είχε προσδιοριστεί ημερομηνία συνάντησης από τη Γραμματεία της Αντιπροσωπείας του ΕΚ, κατόπιν δικού μου πιεστικού αιτήματος . Η κωλυσιεργία αυτή σχολιάστηκε αρνητικά και από ΜΜΕ των Σκοπίων, ως αδυναμία του εν λόγω κράτους να εγκαθιδρύσει ανοικτό και σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες.

H πρακτική της εναλλαγής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σε θέσεις αντιπροσωπευτικής ευθύνης, σύμφωνα με το σύστημα D’ Hondt, συνιστά έκφραση εσωτερικής δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας της. Στις 9 Ιανουαρίου 2007, με επιστολή μου προς τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Βαρβιτσιώτη υπογράμμιζα την αναγκαιότητα άσκησης της Προεδρίας από μέλος της Κ.Ο.

[Ολόκληρο το κείμενο της επιστολή μου:

Βρυξέλλες, 9.1.2007

Πρόεδρο
της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη



H πρακτική της εναλλαγής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σε θέσεις αντιπροσωπευτικής ευθύνης, σύμφωνα με το σύστημα D’ Hondt, συνιστά έκφραση εσωτερικής δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας.
Η ως άνω δημοκρατική αρχή εκφράσθηκε και σε προηγούμενη σύσκεψη της Ομάδος μας, με την προωθημένη μάλιστα προαποδοχή εκ μέρους όλων μας της κατάθεσης των εντολών εκπροσώπησης της Κ.Ο. της Ν.Δ. στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές και αντιπροσωπείες.
Εφόσον η ως άνω δημοκρατική αρχή ήθελε κριθεί ότι αφορά και στην Προεδρία της Αντιπροσωπείας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ–ΠΓΔΜ, τότε επιτρέψατέ μου να επισημάνω την αναγκαιότητα άσκησης της εν λόγω Προεδρίας από μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος.

Με υπόληψη

Γ. Παπαστάμκος
]


Ως εκ τούτου η συναινετική τοποθέτηση του συναδέλφου μου Καθηγητή κ. Τρακατέλλη ως νέου Συμπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή ΕΕ - ΠΓΔΜ αναδεικνύει την προσήλωση της κοινοβουλευτικής μας ομάδες στις αρχές αυτές και μόνον. Κάθε άλλη ερμηνεία κινείται εκτός πραγματικότητας.