17.1.07

Νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Hans-Gert POETTERING

O Hans-Gert Poettering είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη φωτογραφία ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο αμέσως μετά την εκλογή του.

Νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη με 450 ψήφους ο Hans-Gert POETTERING (ΕΛΚ-ΕΔ, DE), ήτοι με το 65,31% των έγκυρων ψήφων. Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την εκλογή του ο Γερμανός πολιτικός επεσήμανε ότι "η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός του δικαίου και η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης θα αποτελέσουν τις αρχές της θητείας του". Ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας του.

Ο κ. POETTERING, του οποίου η θητεία θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2009, υπογράμμισε στην συνέχεια ότι θα είναι ένας δίκαιος και αντικειμενικός Πρόεδρος υπηρετώντας την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Κατά την γνώμη του, "μόνο αν συνεργαστούμε, οι λαοί μας θα έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν τις αξίες και τα συμφέροντά τους στον κόσμο".

Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εκ των 689 έγκυρων ψήφων η κ. Monica FRASSONI (ΠΡΣ/ΕΕΣ, IT) έλαβε 145, ο κ. Francis WURTZ (ΕΕΑ/ΠΒΧ, FR) 48 και ο κ. Jens-Peter BONDE (Α/Δ, DK) 46. Συνολικά ψήφισαν 715 ευρωβουλευτές.

Σημαντικά βιογραφικά στοιχεία

Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
• Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1945 στην πόλη Bersebrück (Κάτω Σαξονία) της Γερμανίας.
• Σπούδασε νομική, πολιτικές επιστήμες και ιστορία στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Γενεύης.
• Εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 1979, ενώ από το 1999 είναι Πρόεδρος της ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ στο ΕΚ.
• Την περίοδο 1992-1994 διετέλεσε Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αφοπλισμού.