14.3.07

Ενημέρωση του Επιτρόπου Μάντελσον στα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκρατών

Συνάντηση μίας ώρας με τον Επίτροπο Μάντελσον, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, είχαν σήμερα στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκράτων.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ντόχα. Αμέσως μετά την εισήγησή του Επιτρόπου λαμβάνοντας τον λόγο από τον Συντονιστή της Ομάδας του ΕΛΚ-ΕΔ για το Διεθνές Εμπόριο κ. Στέρντυ, απηύθυνα την ακόλουθη ερώτηση προς τον κ. Μάντελσον:
"Σχετικά με τις αναδυόμενες οικονομίες, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στις όποιες προσφορές προτού υπάρξει κάποια πρόοδος στον αγροτικό τομέα. Αποτελεί, πιθανώς, εκ μέρους τους μια διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τις επιδιώξεις τους από τις ανεπτυγμένες χώρες, χωρίς να "πληρώσουν" οι ίδιες τίποτε; Ή μήπως έχετε σοβαρούς λόγους που σαν κάνουν να αναμένετε από τις χώρες αυτές ουσιαστικές παραχωρήσεις στον τομέα της Πρόσβασης στην Αγορά μη Αγροτικών Προϊόντων και εν συνεχεία στις Υπηρεσίες;"

Ο Επίτροπος απάντησε ότι θεωρεί καταρχάς αναμενόμενη τη στάση των αναδυόμενων οικονομιών χαρακτηρίζοντάς την "πρακτική αναγκαιότητα". Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ παραμείνουν επιφυλακτικές ως προς τις αγροτικές διαπραγματεύσεις, οι χώρες του G20 δεν θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις προσφορές τους. Θέλουν να γνωρίζουν τι πρόκειται να προσφέρουν προτού αποκαλύψουν τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά.

Σε άλλο σημείο της απάντησής του αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ, σε ό,τι αφορά τον αγροτικά τομέα, τονίζοντας ότι αδυνατίζει η διαπραγματευτική του θέση έναντι των συνομιλητών του όταν δέχεται εκ των προτέρων και εκ των έσω πιέσεις. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση γαλλίδας ευρωβουλευτού η οποία έλαβε το λόγο για να τονίσει ότι ο αγροτικός τομέας δεν μπορεί να αποτελεί κάθε φορά την "μεταβλητή" των διαπραγματεύσεων. Επ' αυτού έλαβα εκ νέου τον λόγο για να υπογραμμίσω ότι "ο κ. Μάντελσον εκπροσωπεί στις εκάστοτε διαπραγματεύσεις τα 27 μέλη στο σύνολό τους, και όχι ένα ή μερικά από αυτά"